Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strona Główna Szlaki turystyczne Przepisy kulinarne naszych prababć - filmy z Dorotą Bernat.

URZĄD GMINY BRODY

herb-gb
Adres:
ul. Stanisława Staszica 3
27-230 Brody
woj. świętokrzyskie.
Telefon:
(41) 271-12-31
 fax: (41) 271-19-78
więcej
E-mail:
gmina(at)brody.info.pl
Godziny otwarcia:
Pon: 8:00 -16:00
Wt-Pt: 7:15 - 15:15
du
mp

logo-rii-jst-kolor

sip

Przepisy kulinarne naszych prababć - filmy z Dorotą Bernat.

Dorota Bernat z Adamowa gotuje świętokrzyską zalewajkę i kaszok brodowski.Pod znakiem pięknej gwary i dań pachnących jak z babcinej kuchni, zrealizowane zostały dwa filmy o tradycyjnych przepisach kulinarnych. Prezentuje je Dorota Bernat z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie. W ciekawy sposób pokazuje jak ugotować pyszną zalewajkę i danie regionalne: kaszok brodowski.

W trakcie robienia dań Pani Dorota opowiada o naszej świętokrzyskiej tradycji dawnych zwyczajach. Cały czas mówiąc piękną gwarą znaną w naszych okolicach. W drugim filmie jest też przepis na zdrowy zakwas, który potrzebny jest do wielu dań w tym do zalewajki. Dorota Bernat ma tytuł Gospodyni Roku nadany przez Echo Dnia – Region Świętokrzyski. Film zrealizowany został w ramach projektu „W Bystrej Wodzie FAJNIE JEST! – spotkania z e-kulturą" realizowanego przez Centrum Kultury i Rekreacji w Brodach. Projekt finansowany jest ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Kultura Ludowa i Tradycja. W dalszych filmach z tej serii będą wykonywane inne dania regionalne. Przygotowywać je będą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie - Danuta Major i Anna Żuwalska.

Przepis na kaszok brodowski:

Składniki:
• 30 dkg kaszy gryczanej
• 50 dkg wątróbki drobiowej
• 50 dkg żołądków drobiowych
• 50 dkg serc drobiowych
• Dwie duże cebule
• Dwie łyżki smalcu
• Pół szklanki oleju
• Pieprz, sól, majeranek, pieprz ziołowy, papryka
• Przyprawa typu Magi
• Trzy listki laurowe
• Ziele angielskie (4 -5)
Wykonanie:
Gotujemy wątróbkę, serca i żołądki. W osobnych garnku gotujemy kaszę gryczaną. Gdy kasza jest gotowa należy ją przecedzić i zostawić do ostygnięcia. Zostawiamy kilka wątróbek, które wykorzystamy później. Żołądki drobiowe, większą część wątróbek i serca mielimy przez maszynkę. Na patelni szklimy cebulkę i pokrojoną resztę wątróbki. Do garnka w którym będzie przygotowywana kasza wlewamy olej i wrzucamy smalec, a następnie podroby. Żeby ich nie przypalić, można dodać odrobinę wody. Dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę z wątróbką oraz kaszę gryczaną. Doprawiamy wszystko przyprawą typu Magi, majerankiem, pieprzem i solą, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Na koniec można wlać pół szklanki wody.

Przepis na świętokrzyską zalewajkę:

Składniki:
• zakwas
• mleko
• śmietana – pół szklanki
• kiełbasa
• boczek wędzony
• schab gotowany
• 1 kg ziemniaków
• 8 jajek ugotowanych na twardo
• majeranek
• pieprz
• sól

Boczek, kiełbasę, schab kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z podrobów. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Jajka kroimy w plasterki i także dodajemy do wywaru. Wlewamy zakwas i doprawiamy zalewajkę mlekiem i śmietaną. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.

Przepis na zakwas Pani Doroty Bernat:

Dodać dwie łyżki żytniej mąki dodać do słoja, np. typu wek. Wkroić pół kromki razowego chleba i pół kromki pszennego chleba, dodać 2 ząbki czosnku. Włożyć też trzeba koper - świeży lub suszony. Następnie, zalać to wszystko wodą (może być z kranu) i poczekać trzy dni. Potem kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Osad można ponownie zalewać wodą, po sprawdzeniu czy się nie zepsuł (zmiana zapachu).

 

Czy wiesz, że...

bocian.czchciałbyś na własne oczy zobaczyć bocian czarnego? Ten rzadki gatunek wybrał na miejsce gniazdowania niedostępne partie rezerwatu "Rosochacz". Miłośnik przyrody dostrzeże tam wiele ciekawych gatunków flory i fauny.

elektronik sigara